Zo zorg je als ondernemer voor je Premie Zorgverzekeringswet

Het geluid van de op de deurmat duikelende, blauwe envelop: het zal als ondernemer nooit het favoriete deel van de dag worden. We gebruiken tenslotte de term ‘aanslagen’ om onze bijdragen te beschrijven en hebben het op de één of andere manier altijd over ‘betalen’ in plaats van ‘investeren’.

Toch snapt menig ondernemer dat de aangifte inkomstenbelasting er nu eenmaal bij hoort. Daarnaast verloopt die aangifte, mits je genoeg geld apart zet, (gelukkig!) vaak zonder problemen. Ik vertel je in deze blog iets meer over de aanslag zorgverzekeringswet. Je weet wel, die andere belasting die je vóór 1 mei moet regelen.

Wat is dat ookal weer, die zorgverzekeringswet?  
De Premie Zorgverzekeringswet, ook wel de ZVW, bestaat uit twee delen:

  1. Je betaalt een maandelijkse premie aan jouw zorgverzekeraar.
  2. Je betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage aan de overheid.

Iedere Nederlander is verplicht om deze ZVW te voldoen. In loondienst gebeurt dit automatisch, maar als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen door middel van het invullen van het aanslagbiljet dat je ontvangt. De premie is inkomensafhankelijk. Doordat we allemaal netjes de ZVW betalen, kan iedereen medische zorg krijgen wanneer dat nodig is. Zo dragen we allemaal een financieel steentje bij aan onze maatschappij. Schouderklopje voor jezelf!

Hoe hoog is mijn aanslag?
Om een idee te krijgen van het bedrag wat je moet afdragen, kan je in het begin van het jaar een voorlopige aanslag krijgen in de vorm van een schatting. De Belastingdienst baseert deze schatting op jouw inkomsten en uitgaven en biedt via deze weg de kans om iedere maand al een deel te betalen van wat je volgend jaar moet gaan afdragen. Zo kom je niet in één keer voor een flinke som geld te staan. Wanneer je de aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan, krijg je een aanslag – kunnen we hier een ander woord voor verzinnen? ? – met het bedrag dat je daadwerkelijk moet betalen.

Heb je andere vragen? Stuur me even een berichtje dan adviseer ik je over wat in jouw geval slim is!